Τι είναι ο Δασικός Χάρτης;
Είναι η χαρτογραφική αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Κάθε έκταση στον Δασικό Χάρτη λαμβάνει ένα χαρακτηρισμό αποτελούμενο από δυο γράμματα, για παράδειγμα: ΔΑ. Το πρώτο γράμμα χαρακτηρίζει την κάλυψη της έκτασης κατά το έτος 1945 και το δεύτερο σύμφωνα με τον πρόσφατο χάρτη του 2007-09.
Οι δασικοί χάρτες αφορούν τον καθένα που έχει ακίνητη περιουσία σε εκτός σχεδίου περιοχή, όπου πραγματοποιείται και η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη.
Για να διαπιστωθεί αν η ακίνητη περιουσία εμφανίζεται ως δασικού χαρακτήρα ή όχι, θα πρέπει να εντοπιστεί στον αναρτημένο χάρτη της επίσημης ιστοσελίδας του Εθνικού Κτηματολογίου (ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ). Εκεί, οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εμφανίζονται με πράσινο χρώμα και οι μη δασικές χωρίς χρώμα.
Εάν η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, τότε ο ιδιοκτήτης της θα πρέπει να υποβάλλει αντίρρηση.
Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για το λόγο ότι αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής μέσω της οριστικοποίησης του δασικού χάρτη.
Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την σύνταξη και την υποβολή αντιρρήσεων όπως και την τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, για να ανατραπεί ο δασικός χαρακτηρισμός, εάν και εφόσον είναι αυτό εφικτό. Συγκεκριμένα, σε κάθε περίπτωση εκπονούμε απαραιτήτως προμελέτη φωτοερμηνείας (επιπέδου προ εκτίμησης) και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί, ότι υπάρχουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια εκπόνησης πλήρους μελέτης φωτοερμηνείας, προχωρούμε στη σύνταξη της, κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας.
Για ειδικές περιπτώσεις όπως: εκχερσωμένες εκτάσεις, αναδασωτέες εκτάσεις, παραχωρητήρια (κληροτεμάχια, καστανοτεμάχια), δασωμένους αγρούς, οικοδομικές άδειες με πράξεις χαρακτηρισμού της έκτασης, η εταιρεία μας παρέχει υπηρεσίες για την διασφάλιση της εκάστοτε περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Συχνές ερωτήσεις
Φωτοερμηνεία είναι η επιστήμη και η τέχνη εξέτασης ενός αντικειμένου απομακρυσμένα, χρησιμοποιώντας κυρίως αεροφωτογραφίες ή και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, με σκοπό τον εντοπισμό χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων στην επιφάνεια της γης που υπήρχαν κατά το παρελθόν και πλέον έχουν χαθεί ή μεταβληθεί.
Οι αεροφωτογραφίες αποτελούν ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο καθώς αποτελούν δημόσιο έγγραφο και παρέχουν αδιάσειστα δεδομένα σε περιπτώσεις αμφισβητήσεων.
Η εκθέσεις φωτοερμηνείας είναι απαραίτητες όταν:
- έρχονται σε σύγκρουση συμφέροντα ιδιοκτησιών είτε μεταξύ ιδιωτών, είτε μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου, όπως στις περιπτώσεις των Δασικών Χαρτών
- επιχειρείται ο εντοπισμός στοιχείων τα οποία έχουν χαθεί ή μεταβληθεί.
Στη Quercus Hellas αναλαμβάνουμε τη σύνταξη μελετών Φωτοερμηνείας:
- με σκοπό τον χαρακτηρισμό εκτάσεων σύμφωνα με την ισχύουσα Δασική Νομοθεσία
- με σκοπό τον προσδιορισμό φυσικών ή τεχνιτών χαρακτηριστικών τα οποία έχουν χαθεί ή μεταβληθεί κατά το πέρασμα των ετών, π.χ. ρέματα, δρόμοι και μονοπάτια, κτίρια, πεζούλες, καλλιέργειες, γέφυρες κτλ.
Πιο αναλυτικά οι εκθέσεις φωτοερμηνείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
- Για την υποστήριξη της αντίρρησης του αναρτημένου Δασικού χάρτη στις επιτροπές εξέτασης αμφισβητήσεων
- Για τον ακριβή εντοπισμό ορίων ακινήτου για την επίλυση δικαστικής διαμάχης ή τον εντοπισμό του χρόνου ανέγερσης του ακινήτου
- Για την απόδειξη ύπαρξης ή μη μονοπατιών, ρεμάτων, κτιρίων ή άλλων τεχνιτών κατασκευών
- Υποστηρικτικά σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.
Αντιρρήσεις είναι οι ενστάσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη και αφορούν μόνο στην αμφισβήτηση:
- του χαρακτήρα που έχει αποδοθεί σε μια έκταση
- της ορθής γεωγραφικής θέσης των ορίων των χαρακτηρισμένων εκτάσεων.
Οι φορείς της κεντρικής διοίκησης καθώς και, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ως οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποβάλλουν αντιρρήσεις χωρίς ειδικό τέλος.
Οι αντιρρήσεις χωρίς τέλος υποβάλλονται μόνο στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) των Διευθύνσεων Δασών των νομών.
Επιπλέον χωρίς τέλος υποβάλλονται και οι αντιρρήσεις για περιπτώσεις εκτάσεων που:
- έχει εκδοθεί ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ Πράξη Χαρακτηρισμού από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία που, και εκ παραδρομής, δεν έχει συμπεριληφθεί στους αναρτημένους δασικούς χάρτες
- έχουν ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ αιτήσεις για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού ή εκκρεμείς ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ κατά τη διαδικασία εξέτασης δασικών αμφισβητήσεων
- εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης του 1945, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
- εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις, κατά την παλαιότερη (1945), ή κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
- έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη ως δασικές, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος των εγκεκριμένων ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων ορίων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων
- αντιστοιχούν στο όριο αρτιότητας, κατά το χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και εντάσσονται στην προηγούμενη περίπτωση.
Τα πρόδηλα σφάλματα είναι προφανή λάθη που γίνονται κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, ενδεικτικά αναφέρουμε:
- τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών
- παράλειψη της αποτύπωσης τελεσίδικης δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (πχ. αγροτικής), και το αντίστροφο
- λανθασμένη απεικόνιση οριστικά αγροτικής έκτασης ως δασικής, και το αντίστροφο
- απόδοση ως “χορτολιβαδικής”, έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, σύμφωνα με το π.δ. 32/2016
- Διοικητικές πράξεις των άρθρων 1 και 2 της 64663/2956/03.07.2020 απόφασης Υπουργού
- απόδοση ως “χορτολιβαδικής”, έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, έναντι του Δημοσίου, ως ιδιωτικής
- απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά σε τεχνητή δασική φυτεία
- ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.
Οι αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη υπόκεινται σε ειδικό τέλος. Το ύψος του τέλους εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης για την οποία υποβάλλεται η αντίρρηση. Για κάθε αυτοτελή έκταση για την οποία γίνεται αντίρρηση – ένσταση για τον χαρακτήρα που έχει αποδοθεί στο δασικό χάρτη, θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν, για παράδειγμα, θέλετε να υποβάλετε αντίρρηση για δύο διαφορετικά αγροτεμάχια, θα πρέπει να υποβάλετε δύο αντιρρήσεις.
Κάθε περιφερειακή ενότητα αναρτά σε διαφορετική χρονική στιγμή τον δασικό χάρτη που αφορά στην περιοχή της. Ως εκ τούτου, για κάθε περιφερειακή ενότητα είναι και διαφορετικές οι προθεσμίες υποβολής των αντιρρήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε.